Hawaii inspirerede mig

Jeg er efter en fantastisk rejse til Hawaii blevet ret inspireret af den hawaiianske kultur. Hawaii er så meget mere end smukke strande og vild natur. Hawaii er en måde at tænke og leve på. Jeg er blevet introduceret til et par af deres gloser – som også fungerer som forskellige koncepter, du kan efterleve og bruge til at redefinere sundhed, energi og lykke.”Pono” betyder, at du bevidst skal træffe det rigtige valg i forhold til dig selv, andre og miljøet. Ideen er, at med en moralsk karakter bliver du lykkelig. Du skal være uselvisk. Naturen bestemmer, og du skal altid spørge om lov til at gå i vandet, fiske, surfe osv. Den antimaterielle tilgang er sund at have in mente, synes jeg.

“Aloha” dækker over mange ting. Kærlighed, sympati, venlighed og taknemmelighed. Aloha bruges ofte når man møder et andet menneske, siger goddag og farvel og til at skabe en venlig og kærlig atmosfære. Men det er mere end det, Aloha-ånden er overalt på Hawaii. Folk surfer med Aloha, laver mad med Aloha og alslutter emails, breve og taler med Aloha. Det er lidt som, at folkene her konstant er omgivet af et mantra om at leve livet med kærlighed. The “Alo-” betyder præsens; at jeg anerkender dit nærvær. “-Ha” betyder livets åndedræt. Jeg anerkender dit åndedrag i livet. Så når du udtaler Aloha, ånder du ud på den sidste stavelse. Vi har brug for mere Aloha!

“Aina” betyder land. Man lever livet udendørs i Hawaii. Indkøbscentre, huse, kontorer og lufthavnen er flere steder bygget uden tag, med store vinduer og balkoner så du aldrig er totalt indendørs. De indfødte ser deres identiteter og deres trivsel forbundet med landet, og derfor er respekten og at leve i det, det allervigtigste.

Man behøver ikke at leve i et typisk paradis for at påvirke trivslen. Der er flere studier der viser, at man virkelig signifikant kan forbedre trivsel, få mere energi, komme stress og negativitet til livs og få en bedre søvn – blot ved at have frokost i det fri, eller gå en tur i en park. Hawaiianere vil forklare det med, at du er kommet i forbindelse med dit “Aina”. Så brug naturen.

“Ohana” betyder familie. Ordet kommer fra “oha” som er den specielle og nærmest hellige plante og symboliserer, at vi alle kommer fra de samme rødder. “Ohana” bruges til at beskrive hvilken som helst gruppe af folk, der deler et bånd. Hawaii har “Ohana”-samfund, “Ohana”-venner og et arbejds-“Ohana”.
Hvis man studerer lykke finder man, at vi netop er sociale væsener – vi har brug for at føle, at vi er en del af en gruppe og at vi derigennem har opbakning og tryghed. Jeg har en “Ohana” mange steder: min familie, venner, kæreste og alle mine cancer-buddies. Jeg vil ikke være foruden nogen af dem.

“Mana” betyder magt, men de indfødte ser det ikke som en materiel position eller omhandlende hvor høj en stilling du besidder. “Mana” er livets energi, der strømmer gennem alt og er helt individuel. Du kan enten miste eller opnå “Mana” i alt det du foretager dig. Det at have et meningsfuldt arbejde, nyde harmoniske forhold med folk omkring dig og altid være klar til hjælpe andre – vil hjælpe dig med at indsamle “Mana”.

This slideshow requires JavaScript.